Çarşamba, Nisan 27

Çılgınlıklar Ülkesi

Malumunuz seçimler yaklaştı herkesten projeler silsilesi duyuyoruz. Aklı başında projelerin yanı sıra açıklayanın bile "çılgın" dediği bir proje açıklandı bugün. Proje; karadeniz ile marmara arasına bir kanal ile boğaz geçişini rahatlatmakmış. Bir ülke sadece bir şehirden ibaret sayılırsa böyle açıklamalar da kaçınılmaz olur. Binali Yıldırım açıklama sonrasında tabii ki bazı eleştiriler olacaktır ve bunlar kaale alınmayacaktır dedi. Yani kim ne derse desin biz bunu yapacağız dedi. Şehir Plancısı bir öğretim görevlisi; bu öğrencilerimden gelse proje diye sıfır veririm dedi. Dahası başbakanımız projesini açıklarken yerini tam olarak söylemedi. Yeri bile belli olmayan bir projenin maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar.


İstanbul'un buna mı ihtiyacı var yoksa olası depremde yerle bir olmamaya mı? Türkiye'nin 20 milyar doları var mı çarçur edecek? Halk ödediği verginin karşılığını ülkenin hiç bir yerinde alamayacak, verilen vergiler bu çılgın projeye kaynak olacak. Kemal Kılıçdaroğlu sadaka değil aile sigortası vereceğiz dediğinde "kaynak" soran başbakanımız bu projenin kaynağını değil kaymağını düşünüyor sanıyorum. İstanbul'un su havzaları, ormanları kimsenin umurunda değil. Hele bir de öngörülen yerlere uydu kent yapılırsa bu kadar insan bu şehre nasıl sığacak belli değil.




Dün insanlık anıtı "ucube" yıkılmaya başladı. Bugün başbakanımız, padişahımız efendimiz çanak çömlek çıkıyor diye marmaray'ı bitirtmiyorlar dedi. Üçüncü köprüye de karşı çıkıyorlar, hızlı tren yapıyoruz her yere dedi, onu dedi bunu dedi, aldı alkışını.

Bu ülke gelecekte heykel yıkan ülke olarak, arkeolojiye çanak çömlek diyenlerin ülkesi olarak anılacak. O çanak çömlek dedikleri de 3 tane kadar liman, onlarca gemi vs. yani İstanbul'un bilinen tarihinin baştan yazılmasını sağlayacak kalıntılar. Ayrıntısı için şu yazıyı tavsiye ediyorum
Olması gereken
Yapılması planlanan

Üçüncü köprü elbette bu şehre lazım; fakat kuzeye değil güneye lazım o köprü. Hatta mümkün mertebe Boğaz Köprüsüne yakın olmalı, hatta ve hatta boğaz köprüsünün hemen yanına olmalı. Kuzeye yapılacak her yol bu şehri genişletecek, ormanları yok edecek, su havzalarını kurutacak.
Deniliyor ki bu yapılacak 3. köprüye ray da yapılacak. Yani deniyor ki toplu taşıma da olacak. İyi de tüm şehir güneye yayılmış, kuzeyde kimi taşıyacak bu toplu taşım araçları? Kuzeye yerleşim yapılacak yani... Bir de güneydeki ulaşıma bakalım. 1.köprüde 6 şerit var 3 gidiş 3 geliş, E5'te ise 5 şerit gidiş 5 şerit geliş. Çocuğa sorsan huni etkisinden köprü tıkanıyor der. Köprüyü genişletmek lazım ama köprü arazisi zaten hazinenin olduğundan rantı yok. Rant nerede kuzeyde, o zaman hadi oraya köprü yapalım!

Bir de metrobüs çılgınlığı var bu şehirde. Ulaşım çok rahatlamış Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye toplu taşımada çığır açılmış. E5'i böldüler, Anadolu yakasında da köprü bağlantı yolu ile Söğütlüçeşme'ye kadar olan kısmı böldüler 2 şerit ortaya çıkardılar. Yollar daraldı trafik daha da sıkıştı. Sonra bu metrobüsler de köprüden geçiyor o da trafiği artırıyor ama kimsenin umurunda değil. -Atıl durumdaki metrobüslere değinmiyorum bile- Duraklara ulaşmak, o duraklarda inmek, binmek için her şeyi göze almak lazım. Hele bir de engelli iseniz o zaman daha fena dik dik merdivenleri artık nasıl iner çıkarlar, o sıkış sıkış otobüslere nasıl binerler belli değil.


Bu yol zaten bölündü Avcılar'dan Zincirlikuyu'ya rayı şimdiden döşemeye başlasalar iki yıla kalmaz metrobüs salaklığı, tramvay akıllığına dönüşür. Fakat çılgın yöneticilerimizin çılgın fikirleri ile çılgınca yaşıyoruz işte.

Hızlı tren olayına bakıyorum bir de aklıma ilk gelen Pamukova'daki facia. Yani eski rayda hızlı giden trenin faciası geliyor. Hızlı değildi gerçi o tren "hızlandırılmış" idi.

Bir de çok övünülen duble yollar var. Ben arabamla seyahat etmeyi çok seven biriyim ve İzmir-İstanbul arasındaki duble yolu gördüm. Önceki yolun çizgileri hala duruyor yer yer çöküntüler var. Gözün dalsa ters yöne saptım sanırsın, çizgilere uymaya kalksan soluğu tarlada alırsın.

Hasılı bu ülkede yaşayabilmek için zaten çılgın olmak lazım. Benzin olmuş 4.5 TL. Aldığın nefesin vergisi %26 + %18. Verginin vergisini ödüyoruz gıkımız çıkmıyor!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder