Pazartesi, Nisan 25

ÖSYM

Geçen yıl yapılan KPSS sınavından sonra ayyuka çıkan ÖSYM saçmalıklarına bu hafta sonu bir yenisi daha eklendi. Bu kurumun amacı ülkedeki her türlü sınavı yapmak gibi görünüyor. Ehliyet sınavından, kamuya personel alımına kadar geniş bir yelpazede sınavlar yapan bir kurum bu. Benim zamanımda sadece okul sınavları ile ilgilenirdi. Adı da o yüzden Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi. Daha sonra ehliyet sınavlarındaki yolsuzluklardan dem vuruldu sınavların bir merkezde toplanması adına ehliyet sınavlarını da bu kurum yapar oldu.

Sonra devlet torpilin önüne geçmek için memurunu sınavla almaya karar verdi. Önceden adı DMS (Devlet Memurluğu Sınavı) idi sonra KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) oldu. Bir sınav yapıldı. İnanılmaz bir şekilde sınavda bir sürü insan full çekti. Araştırıldı ve soruların sınavdan önce dağıtıldığı ortaya çıktı -Torpile gerek yok cevaplar ikram edildi, ki hala torpil mekanizması da işliyor fakat bu defa KPSS'ye girmiş olma şartı aranıyor torpil için-. ÖSYM başkanı istifa etti. Sınav iptal edildi (iptali gereken iki sınav vardı fakat sadece eğitim bilimleri ayağı iptal edildi).

İstifa edenin yerine biri atandı ki evlere şenlik, zaten bu ülkede bir kurumun başına geçmek, bir yerde üst düzey bürokrat olmanın ön şartı badem bıyık.
istifa eden

yerine atanan

İlk olarak YGS sınavı yapıldı bu yeni dönemde; sınavı yaz saati uygulamasının yapılacağı güne aldılar. Takvim belirlemekten aciz bu insanların sınav yapabileceğine ihtimal vermek iyimserlikten öte bir şey sanıyorum. Sonra bu sınav için ülkede saatlerin ayarlanması bir gün ertelendi. Daha sonra basına sorular dağıtıldı ve görüldü ki cevaplar şıkları bir şekilde sıralarsanız ortaya çıkıyor.

Önceki kopya skandalı sonrası; devlet memurunu belirli bir zümreden almak adına o zümreye soruları ikram etmişti ve bir ezber beklenmişti yani bedava olan beynini kullanması gerekiyordu illaki. Sonraki durumda ise ezberlemeye de gerek yoktu, soru hakkında bilgin olmasına hatta soruyu okumana bile gerek yoktu. Verilen desene göre şıkları sırala cevabı sadece cevap anahtarına karala (utanmasalar hazır cevapları karalanmış cevap anahtarı dağıtacaklar).

İlk kopya skandalı sonrasında soruların sadece bir merkezden ikram edilmediği teknolojik cihazlarla sınavda da ayrıyetten kopya çekildiği belirtildi. O sınav sonrası yapılan her sınav şamataya dönüştü. Öğrenci kopya çekemesin diye kalem silgiyi bile içerde dağıtır oldular. Metal herhangi bir obje ile sınava girilememesini sağladılar.

Bu arada bu badem bıyıklarını sevdiğim açıklamalar yaptı durdu. Sınava giren her öğrenciye bir kitap basıldığını ve şifre olmadığını iddia etti. Sonra basına dağıtılan kitapların Master (ana soru kitabı) kitaptan doğru şık sabit tutularak tekrar oluşturulduğunu, fakat öğrenciye verilenlerde böyle bir durumun olmadığını her kitabın ayrı olarak dizayn edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan bu açıklamalar sonrasında tatmin oldu. Daha sonra bir kaç araştırma görevlisi öğrencilere verilen soru kitapçıklarının basına dağıtılan olduğunu ve sorularda şıkları sadece bir adım sağa kaydırmakla şıkların sıralandırıldığını keşfettiler. Bu aşamadan sonra ÖSYM başkanı şifre var ama vallaha da isteyerek değil açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan şu gün oldu hala bu tatmin olamadılar bu açıklama sonunda.

Bu YGS sonucunda Liseliler Cumhuriyet tarihinde ilk defa zaten saçma olan sınav sisteminin bu şekilde adam kayırma yolu ile yapılıyor olmasından rahatsız olup meydanlara döküldüler. Bana kalsa az bile yapıyorlar sadece meydanlarda hak aranmaz ayrıca yaptırım da gerekir. Bu devlet halkına muhtaç, halk devlete değil. Aynı şekilde ÖSYM öğrencilere muhtaç; öğrenciler biz bu sınavların objektif olduğuna inandırılana kadar (tatmin olana kadar diyelim trend bu) ne okula gidiyoruz ne de sınavlara giriyoruz dese, bu ülkede bir sürü şey değişir.

Düşünelim bir kere yaklaşık 2 milyon öğrenci okulu boykot etsin, üzerine de ÖSYM'ye sınav için başvuru olmasın. Başvuru parası alamayan ÖSYM ne yapacak? Okullar boş kalnca MEB ne yapacak? Dahası tatmin olan devletin başındakiler ne yapacak? Ben eminimki bu kurumun yaptığı hiç bir sınava başvuru olmasa bu kurum yerini daha adil bir kuruma bırakır.

Geçtiğimiz hafta sonu (24 Nisan 2011 yani dün) ALES yapıldı. Türkiye'nin en büyük ili olan İstanbulda bisiklet yarışının olduğu yolların kapatıldığı bir güne sınav koydular. Hadi diğer kentlerde böyle bir sorun olmadığından es geçildi diyelim. İzmir'de sınava giren öğrencilere verilen kitapçıklar eksik, sayfaları karışık idi. Yedek kitapçıklar da yeterli olmayınca sınava Manisa'dan yedek kitapçık getirilmesi beklendi ve sınav 1 saat geç başladı.

Bir de bu kurum kopyanın öğrenci tarafından çekildiğini sanıp; üzerinde bozuk para, anahtar vs. ile sınava girmesine izin vermiyor. Fakat sınava girilecek merkezi de öyle bir seçiyor ki evlere şenlik. Kadıköy merkezde oturan birini 25 km ötede Esenkent'e verebiliyor. Eee ulaşım nasıl olacak. Arabanız yok ise en az 3 vasıta. Yalnız kalan biri olduğunuzu düşünün ve aracınız da yok. Yani evin anahtarını yanınıza alamayacaksınız. Minibüsle sınav yerine ulaşacaksınız ve bozuk paraya ihtiyacınız var ama o da yasak! Hadi hepsini geçtim, bisiklet yarışı var yollar kapalı!

Bu arada şu habere de bir göz atın derim bakın kimler kopyacı.

1 yorum:

  1. bu mod medyan
    olayı
    google searchlerde
    sınav gününe yakın bi artıyor
    sonra bi anda düşüyor
    sınavdan sonra
    mod medyan çıktıktan sonra
    tekrar yükseliyor

    YanıtlaSil