Çarşamba, Aralık 19

Bölgenin Süper Gücü

Türkiye, başbakanının defalarca dile getirdiği bölgenin süper gücüyüz, IMF'ye bile borç verecek bir ekonomimiz var, önümüz Allah'ın izni ile çok açık vs. gibi demeçler ile uyutuladursun, dün bu ülkenin otoyolları satıldı.

Koç-Ülker-UEM ortaklığı 5,7 milyar dolara 25 yıllığına otoyol ve köprüleri aldı. Bir ülke düşünün ki yollarını satışa çıkarsın ve başbakanı hala şöyle zenginiz böyle zenginiz deyip dursun ve o ülkenin halkı da hala uyumaya devam etsin.

Sadece İstanbul'daki iki köprünün kârı yıllık 500 milyon lira civarı, yani yaklaşık 280 milyon dolar; yani 20 yılda sadece köprünün karı üzerinden (burada işletmecinin bu süre zarfında zam yapmayacağını varsayıyorum) amorti ediyorlar. Geri kalan 5 yıllık kar ile de gelecek nesillerini doyururlar sizin, benim paralarımızla.

İşin diğer boyutu ise iki köprü dışında bu ülkede 1975 km otoyol var ve bunların üzerlerindeki tesislerin işletmeleri de bu ihalenin içinde. Yani adamlara diyorlar ki buyrun istediğiniz şekilde peşkeş çektik yiyin siz, nasılsa hesap soran yok.
 
Ödeme planı da 5 yıllık taksitlendirme ile yapılacakmış. Bu arada dünden beri Koç ve Ülker'in borsada hisseleri tavan yaptı. Ülker'in hükümete yakınlığını bilmeyen yoktur herhalde...

Yakın zamanda da Spor Toto satılacakmış 10 milyar dolar gelir bekleniyormuş.

Şimdi madem zenginiz neden mal satıyoruz (ayrıca neden dolar ile?), yok devlet küçülsün halkına böylece zorunlu hizmetleri daha düzgün verir ise amaç, ben herhangi düzgün bir hizmet göremedim 10 yıldır satılmayan şey kalmadı.

Sonrasında ise sıra okullara, hastanelere, hapisanelere, demiryollarına gelecektir. Yani sosyal devlet olma ilkelerinin ana hatları olan sağlık, eğitim, ulaşım üçlüsünü elden çıkaracaklar. Geriye korkuya dayalı bir polis devleti kalacaktır. Ki halihazırda o polis devletinin ayak sesleri dün ODTÜ'de de kendini gösterdi.

Bu arada tamamen zarar ziyan dışında bir işe yaramayan Diyanet İşleri Başkanlığı (yıllık zararı milyar liraya yakın) olduğu gibi duruyor hatta bütçesi artırılıyor.

Bir önceki yazımda ülkeyi terketmenin eşiğinde olmaktan bahsetmiştim. O eşiği aştık artık. Fırsatını bulduğum an sizleri padişahınızla bırakıp gideceğim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder